Online Avcılık

Avcı Arkadaş,

Avcıyım diyebilmenin ilk şartı ; avcılığın yazılı ve yazılı olmayan kurallarına uymak, avın gereği olan, av hayvanlarını korumak, sevmek ve avcı büyüklerine saygı, küçüklere sevgi gibi kavramlara sıkı sıkı sarılmaktır. Unutma ki “Altın ateşte, insan avda belli olur.” .

avcilik

Benimde katıldığım bu sözler tanıtacağım sitenin girişinde yazıyor. Site avcılık anılarının ve bilgilerinin paylaşıldığı bir kişisel site. Basit tasarımı, hedefi vuran içeriği ile yeterli okunurluğu sağlıyor.

avcilik

http://www.onlineavcilik.com/

Siteyi dolaşırken ilginç bir yazı gördüm. Aslan Avlayan İlk Türk, bir Fenerbahçe’ li imiş.

Aslan avlayan ilk Türk, Fenerbahçeli Sait Selahattin Bey’di. 1925 Ekim’i ile 1926 Mayıs’ı arasında Afrika’da yaptığı safaride vurduğu vahşi hayvanlardan 22.sinin içini Londra’da doldurtarak Fenerbahçe Klubü’nün müzesine hediye etti. Ancak hayvanların çoğu müzede 1932′de çıkan bir yangında yandı.

avcilik

Bizde geçmişte yapılan avlar ya saray eğlencesiydi, ya da kalabalık gruplar halinde çıkılan ve köye yahut sürülere musallat yaban hayvanlarını imhaya yönelik olurdu.

Türkiye avcılığının batıdaki gibi bir spor halini alabilmesi için 20. yüzyılın gelmesini ve Sait Selahattin Bey’i beklemek gerekti. Sait Selahattin, 1895′te Istanbul’da doğdu. Genç yaşında spora, özellikle de ava yakınlık duydu.Fenerbahçe Klübü’ne girdi. Önce futbol, sonra sutopu oynadı. Kriket, beyzbol, kürek, yelken, hentbol ve yüzmeye merak sardı. Katıldığı müsaabakalarda şampiyonluklar kazandı ve avcılığın Klübün bir şubesi haline gelmesini sağladı. 1925′e kadar amatörce sürdürdüğü merakını daha sonra Galip, Necati, Arthur, Merdivenköylü Ziya ve Galatasaray’dan Klübe geçen Emin Bülent beylerle profesyonelce devam ettirdi. Artık “Avcı Sait” olarak biliniyordu.

Profesyonel bir safariye katılan ilk Türk yine Sait Selahattin oldu. 1925 Ekim’inden 1926 Mayıs’ına kadar tam 8 ay boyunca Afrika’da safari yaptı ve “ASLAN AVLAYAN İLK TÜRK” ünvanını kazandı. Safaride vurduğu vahşi hayvanlardan 22 adedinin içini Londra’da doldurtarak Fenerbahçe’nin müzesine hediye etti. Ancak Müze’de 1932′de çıkan yangında doldurulmuş hayvanların çoğu küle döndü. Sait Selahattin, Cumhuriyet’ten sonra “Cihanoğlu” soyadını alacak, Fenerbahçe avcılık Şubesini 1932′de daha da geliştirecek ama 1960′lara gelindiğinde Şube’nin faaliyeti durma noktasına gelecek ve tek faal üye yine Sait Selahattin olacaktı.

Aslan avlayan ilk Türk, hayata 1975′te veda etti ve Ondan geriye 1971′de yayınladığı “Sporculuk ve Avcılık Hatıralarım” adlı kitabı kaldı.

sitedeki fotoğraf albümünden bir kaç örneği ekliyorum.

avcilikavcilikavcilik

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )